Met dit mooie weer trekt iedereen weer meer naar buiten.
De eerste mensen die met hun hond aan het fietsen waren ben ik ook weer tegen gekomen.
Een hartstikke leuke bezigheid om met je volwassen hond te doen als dit ook (fysiek) bij je hond past.

Tips voor je gaat fietsen met je hond

– Zorg dat je hond van tevoren goed uitgelaten is. Stel je maar voor dat je zelf met een volle blaas moet gaan sporten, daar wordt je niet blij van 😅


– Voordat je de eerste keer met je hond gaat fietsen kan je hem laten wennen aan het wandelen naast de fiets. Zo leert je hond de fiets kennen en weet hij wat hij kan verwachten als je de eerste keer zelf gaat fietsen.


– Bouw de tijdsduur van het fietsen op. Ga niet gelijk een kwartier fietsen, maar start met 5 minuutjes. Wij lopen tenslotte ook niet gelijk een kwartier achter elkaar hard.


– Pas je tempo aan aan je hond. Het beste tempo is als je hond in draf naast de fiets loopt. Dit is het minst belastend voor zijn lijf. Als je hond achterblijft, dus meer achter de fiets gaat lopen is hij te moe. Ga eventueel lopend verder en verlaag volgende keer de afstand, zodat je je hond niet overbelast.


– Laat je hond niet gelijk bij terugkomst een boel water drinken, maar geef hem een paar slokjes en als het lijf na een half uurtje tot rust is gekomen kan je hem verder laten drinken. Zo voorkom je dat je hond misselijk wordt en/of gaat spugen.


– Als de buitentemperatuur hoger is dan 20 graden, ga dan niet meer fietsen. Dit is dan echt te warm. Honden kunnen niet zweten zoals ons en kunnen hun warmte dus veel minder goed kwijt. Bij te warm weer fietsen is levensgevaarlijk voor je hond. In het ergste geval raakt hij in shock en kan hij overlijden.

Veiligheid inbouwen

Om je hond netjes naast de fiets te laten lopen zijn er ook hulpmiddelen die je aan je fiets vast kan maken zoals bijvoorbeeld een springer. Dit is een stang die je aan je fiets bevestigd en ervoor zorgt dat je hond op de juiste afstand van de fiets loopt. Dit kan botsingen en valpartijen voorkomen.

Leave a Comment