Naast de groepslessen die ik geef begeleid ik ook baas en hond individueel. Afgelopen week was ik bij Marley en zijn eigenaresse om haar inzicht in het gedrag van Marley te geven.

Waarom vertoont Marley dit gedrag

Marley is een kleine kruising van bijna 1 jaar oud en woont sinds 3 maanden bij zijn nieuwe eigenaresse. Voor Marley is dit zijn 3e (!!!) eigenaar in zijn jonge leventje. Gelukkig heeft hij nu een super thuis gevonden en wil zijn baasje er helemaal voor gaan met hem.

Als je als hond van 9 maanden oud al naar je derde eigenaar gaat doet dat wat met je. Om maar niet te spreken van de vervelende ervaringen met vorige eigenaren die je met je meedraagt. Dit uit zich ook in het gedrag van een hond.

Marley vindt alles erg spannend en er zijn nog een heleboel dingen nieuw voor hem. Hij uit dit onder andere door veel te blaffen als hij buiten loopt. Zijn baasje doet haar best om hem hier zo goed mogelijk in te begeleiden. Wat haar NIET helpt zijn de reacties van sommige mensen die zij dan tegenkomt.

Reacties uit de omgeving

Reacties als “kan je je hond niet aanpakken/beter opvoeden”. “Daar heb je weer zo’n klein hondje wat alles mag” of “klein rotkeffertje” zijn voorbeelden van dingen waarvan mensen het nodig vinden om hardop tegen haar te zeggen.

Oké misschien houd je niet van honden of heb je een andere reden om er wat van te vinden. Maar waarom zo snel oordelen? En waarom dit dan ook nog hardop verkondigen?

Marley heeft een reden voor dit gedrag en samen met zijn baasje zijn ze hard bezig om stapje voor stapje te wennen aan dingen en Marley vertrouwen te geven in de wereld.

Kan het niet anders?

Misschien is dat iets om over na te denken als je een hond gedrag ziet vertonen waarvan jij vindt dat het ongewenst is. Even erbij stil staan dat er misschien wel een reden voor is en dat er ondertussen misschien ook wel hard aan gewerkt wordt. Hoe fijn is het als je de eigenaar van de hond dan een glimlach geeft of gewoon gedag zegt in plaats van te oordelen.
Ik denk dat we elkaar daar een stuk beter mee kunnen helpen!

Liefs Conny

Hondenschool Coaching bij Conny

Leave a Comment